Zatímco v ČR chodí na oběd do restaurací 13 procent lidí, na Slovensku jde jen pět procent. Nový trend donáškových služeb se v anketě výrazně neprojevil, konkrétně se tak stravují jen čtyři procenta Čechů a procento Slováků. Překvapivým zjištěním bylo, že každý pátý Čech pravidelně neobědvá. Na Slovensku dbají o svou životosprávu mnohem více, pravidelně tam nejí jen dvě procenta respondentů.

Podle lékařů životní styl ovlivňuje zdraví z 50 procent, pravidelné a zdravé stravování patří k základům uchování zdraví.

„V době, kdy je potřeba podávat stále vyšší výkon a zároveň zaměstnanci i celé společnosti často pracují v nejistotě, se lidé snaží šetřit na obědech čas i finance. Za vysokými čísly nošení si obědů z domova stojí několik důvodů, ten hlavní lze spatřovat ve vysokých úsporách v rozpočtech domácností. Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná,“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Závodní jídelny zmizely

Podle expertů na hygienu práce však „jídlo za pochodu“ není optimální řešení nejen ze zdravotního hlediska. Pokud zaměstnavatel vyžaduje, aby lidé pracovali bez přestávek, je sám proti sobě. Výkonnost rozhodně nestoupne, naopak poklesne, upozorňují. Kromě toho stres působí jako spouštěč řady závažných chorob.

Důvodem, proč si lidé nosí jídlo z domova, je i to, že v řadě firem zaniklo výhodné závodní stravování. Firmy ve snaze srazit náklady rušily jako o závod závodní jídelny. Z ankety mezi zaměstnavateli na Profesia.cz vyplynulo, že 53 procent z nich poskytuje zaměstnancům stravenky. Každý desátý nabízí stravování v závodní jídelně. Dvě pětiny zaměstnavatelů přiznaly, že žádný benefit vzhledem ke stravování neposkytují.